Блог

08.08.2022

Автоцивілка (ОСЦПВ) - та все про неї

Корисні поради щодо оформлення страховки з ІН 24
Всі власники автомобілів в Україні прекрасно знають, що являє собою ОСАГО, на українській мові ОСЦПВ, вона ж (Автоцивілка).
Автоцивілка (ОСЦПВ) - це обов'язковий страховий поліс автоцивільної відповідальності. Простими словами, водій повинен обзавестися цією страховкою до реєстрації машини, але не пізніше ніж через 10 днів після її придбання. Якщо цього не зробити, то при першій же зупинці працівниками патрульної служби, йому випишуть штраф за відсутність поліса. Поліс автоцивілки можливо придбати на нашому сайті за посиланням.

Що страхує ОСАГО?
Поліс необхідний для страхування цивільної відповідальності автовласників. Якщо Ви на своєму ТЗ в'їдете в когось - страхова компанія буде оплачувати ремонт постраждалого автомобіля і лікування його водія. Точно також, компанія займеться витратами, коли Ви розіб'єте вітрину будь-якої торгової точки, в'їдете в паркан або іншу нерухомість.

Однак варто врахувати, що наявність ОСЦПВ не має на увазі компенсацію грошових коштів на ремонтні роботи власного авто. Та ж ситуація і з викраденням ТЗ. У народі такий поліс називають «Автоцивілка», так як він покриває витрати виключно винуватця аварії. Крім того, СК не зможе захистити від штрафів або позбавлення водійських прав за створення аварійних ситуацій. В цьому випадку відповідати доведеться винуватцю згідно із законодавством.

Відповідно, коли в'їхали в Ваше авто, ремонт оплачує страховик винуватця. Якщо в ДТП винні обидва водії - компенсацію здійснюють обидві страхові. Таким чином виходить, що ОСАГО страхує на автомобіль, а грошові кошти.

Насправді, в разі аварії, зі своїми страховими фірмами зв'язуються всі учасники події. Коли стане ясно, хто винен у трагедії, страховик проводить оцінку завданих збитків і виплачує потерпілим кошти на ремонт.

Скільки можуть заплатити, що покриває автоцивілка
На жаль, сума виплати досить обмежена: на відновлення пошкодженого транспортного засобу можуть бути не більше 180 000 грн, а за завдану шкоду здоров'ю потерпілій стороні - в два рази більше. Деякі СК за певну доплату можуть збільшити фіксовані в договорі суми компенсацій, проте, не більше ніж удвічі.

Також варто зауважити, що при з'ясуванні масштабів збитку, буде враховуватися фактичний знос авто (тобто загальне значення пройденого кілометражу і року випуску). Простіше кажучи, чим старше машина і чим більший пробіг, тим менше виплатять за розбиту фару. Виходить, що коштів, виданих в СК, вистачає не завжди. І що буде в цьому випадку? Відсутню суму постраждалий водій може стягнути в судовому порядку з винуватця аварії.