Блог

17.06.2022

Зелена карта

З 24 лютого понад 7 млн українців вимушено  виїхали за кордон покинули свої домівки. Багато людей виїзжали закордон на власному автомобілі, країни сусіди та інші держави Європи надавали  право вїзду в їхню країну без обов'язкового договору страхування, так званої "Зеленої карти", гарантуючи страховий захист на території їхньої держави в наслідок ДТП, але такі умови в’їзду стали послаблювати та відміняти більшість країн. Так, станом на початок червня місяця, їздити на
території іноземної держави без полісу "Зелена карта" неможливо.

Чому це важливо?
Міжнародний сертифікат «Зелена картка» — обов'язковий документ для поїздок за кордон на власному авто; це свого роду автоцивілка, але для виїзду за межі країни. Перевірка наявності поліса здійснюється під час перетину кордону України - на митному контролі або поліцейськими в країні перебування.

Чи можна придбати поліс "Зеленої карти" будучи вже в іноземній державі?
Так можна, але це буде значно дорожче, Договір «Зелена картка» вигідніше придбати в Україні до перетину кордону. Покупка полісу на кордоні або автоцивілки в іншій країні буде дорожчою через комісію страховому агенту, значно вищі ціни на страхові послуги в Європі та необхідність покупки полісів ОСПЦВ кожної країни, якщо ви буде перетинати кордон кількох країн.

Також з березня місяця можливо укладання таких полісів в електроному вигляді, вони мають такий самий вигляд та діють на тих самих умовах. Сплативши страховий платіж, за номером полісу «Зелена картка» (державним номерним знаком ТЗ) можна перевірити його дійсність та реєстрацію за посиланням https://gc.mtsbu.ua/
Тому QR-код не є обов’язковим елементом полісу «Зелена картка». Зображення оформленого поліса «Зелена картка» в централізованій базі МТСБУ може зайняти до 24 годин з моменту укладення.

Яка страхова сума за договором "Зелена карта" ?
Розміри лімітів відповідальності (страхова сума) встановлюються відповідно до законодавства тієї країни, на території якої сталася ДТП.

І, напевно, найчастіше питання, яке виникає у застраховиних, -  це вартість полісу "Зелена Карта" Розміри єдиних страхових платежів за полісами «Зелена картка» встановлюються МТСБУ. 

Вартість полісу залежать від типу транспортного засобу, строку перебування за кордоном (15 днів, від 1 місяця до 1 року) та території дії, на яку поширюється договір.