Блог

19.12.2022

Обов’язковий техогляд повертається в 2023 р.

Українські водії будуть зобов’язані регулярно проходити техогляд свого автомобіля на сертифікованих СТО, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Українські водії будуть зобов’язані регулярно проходити техогляд свого автомобіля на сертифікованих СТО, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Хто має проходити обов'язковий техогляд?

  • Автомобілі протягом 10 днів після того, як вони були перереєстровані на ім'я нового власника.
  • Машини, які потрапили в ДТП, і при цьому пошкодження отримали елементи, від яких залежить безпека пересування (підвіска, кермовий механізм, гальма), або був сильно деформований кузов.
  • Авто, на яких були виявлені суттєві проблеми під час водіння.

Кому не треба проходити обов'язковий техогляд?

  • швидкість пересування яких не перевищує 25 км/год;
  • використовуються на дорогах загального користування;
  • мають двигун об'ємом менше 125 см або електромотор, потужність якого не перевищує 4 кВт.

Які автомобілі можуть не пройти техогляд?

Техогляд не зможуть пройти автомобілі, які зазнали серйозних пошкоджень після ДТП. Наявність таких ушкоджень виявлятимуть та аналізуватимуть експерти. Можуть бути проблеми у власників, чиї автомобілі не відповідають чинним екологічним стандартам «Євро-4», а також машини віком понад 15 років.

Заборона на проходження технічного огляду також стосується автомобілів, в конструкцію яких були внесені значні зміни. Крім цього, проблеми із проходженням даної процедури будуть у так званих «євроблях» та битих авто, завезених в Україну зі США.

Як часто проходитиме техогляд?

Згідно з новим законопроектом, легкові автомобілі (можуть перевозити до 9 пасажирів) повинні пройти технічний огляд не пізніше ніж через 4 роки після дати першої реєстрації, а після цього – кожні 2 роки. Якщо автомобіль використовується для комерційних перевезень (наприклад, у службі таксі), техогляд потрібно проходити щорічно.

Штрафи

Якщо авто не пройде техогляд до зазначених термінів, або закінчиться зазначений термін від дати останнього техогляду, то водія буде оштрафовано на суму 1700 грн. При повторному порушенні йому загрожує позбавлення водійських прав.


Як часто проходитиме техогляд?Згідно з новим законопроектом, легкові автомобілі (можуть перевозити до 9 пасажирів) повинні пройти технічний огляд не пізніше ніж через 4 роки після дати першої реєстрації, а після цього – кожні 2 роки. Якщо автомобіль використовується для комерційних перевезень (наприклад, у службі таксі), техогляд потрібно проходити щорічно.
ШтрафиЯкщо авто не пройде техогляд до зазначених термінів, або закінчиться зазначений термін від дати останнього техогляду, то водія буде оштрафовано на суму 1700 грн. При повторному порушенні йому загрожує позбавлення водійських прав.
Подробнее: https://kitaec.ua/ua/news/s-2023-goda-v-ukrainu-vozvrashchaetsya-obyazatelnyy-tekhosmotr-chto-nuzhno-znat/